"Transatlantic non-stop" - altiplano and musicians from Azerbaijan

Altiplano fra Ecuador og Siyavush Kerimi fra Aserbajdsjan har skapt et samarbeid på tvers av religioner og kontinenter.

Det begynte med at et norsk kor reiste ut i verden. Nå er et kultursamarbeid på tvers av hav og kontinenter i sør etablert.


Altiplano fra Ecuador og Siyavush Kerimi fra Aserbajdsjan har skapt et samarbeid på tvers av religioner og kontinenter.

Det begynte med at et norsk kor reiste ut i verden. Nå er et kultursamarbeid på tvers av hav og kontinenter i sør etablert.

Da det norske koret SKRUK lagde sitt første tverrkulturelle prosjekt, ”Slipp mine fløyter fri” med musikk fra Andesfjellene i 1990, fikk det en rekke konsekvenser ingen den gang tenkte på. Som at prosjektet skulle bli så vellykket at et nytt tokt til Aserbajdsjan ble mulig 7 år seinere. Da kom ”Landet vi kommer fra” hvor koret samarbeidet med musikere og sangere fra Kaukasus.

I de 10 årene som er gått siden den gang, har korets dirigent Per Oddvar Hildre videreutviklet samarbeidet med Andes-gruppa Altiplano og med Aserbajdsjaneren Siyavush Kerimi hver for seg i ulike tapninger i form av CD-prosjekter og konserter. I 2002 ble Hildre invitert av Kulturministeren i Aserbajdsjan, Polat Bulbul oglu til å delta i planleggingen av en internasjonal kulturfestival i Baku. Dit inviterte han naturligvis også Altiplano, og dette førte til et nytt og varig samarbeid mellom denne sør-amerikanske gruppa og Kerimi. Resultatet av dette er ”Transatlantic Non-Stop” som er et fyrverkeri av en partyplate der øst og vest møtes i utvunget musikalsk lek. Det hele virker så naturlig at man skulle tro musikere fra Andes og Kaukasus har spilt og jammet på de samme dansebulene i årtier.

De til sammen 11 sporene på den nye CD’en er produsert og arrangert av Siyavush Kerimi i samarbeid med lederen for Altiplano, Mauricio Vicencio. De inneholder til dels nykomponert stoff og tradisjonsmateriale fra Øst og Vest. Instrumentene er diverse fløyter og strenge- og rytmeinstrumenter fra Andesfjellene og Kamancha, balaban, tar og piano fra Kaukasus. Men de sømløse overgangene fra tropiske salsastemninger eller brasilianske samba-varianter til de hotteste orientalske mugam-improvisasjonene er som å kjøre berg- og dalbane. Det går fort i svingene, og det kiler i magen.

Sangere som deltar fra Aserbajdsjan er: Nazperi Dostaliyeva, Zabit Nebizaseh, Alim Gasimov, Lala Mammadova, Polad Bülbül oglu, Aqaxan Abdullayev, Arif Babayev og Aygun Bayramova
Musikerne fra same land heter: Elchin Hashimov (tar), Elnur Akhmedov (kamancha), Elshad Abdulrahimov (trommer, naqara), Shirzad Fataliyev (tutek, zurna, balaban) og Siyavush Kerimi (piano)
Altiplano frsa Chile og Ecuador består av: Mauricio Vicencio (vokal, gitar, quena, pan-fløyte, zamponia, quarto, tiple, charrango), Fernando Villablanca (vokal, quena, zamponia, charrango, quarto, perkusjon), Estalin Gonzales (vokal, quena, perkusjon, bassgitar) og Estanislao Cruz (vokal, quena, guitar, zamponia, trommer)

Kirkelig Kulturverksted som har stilt seg bak utgivelsen, utga i fjor ”Dialogue”, hellige tekster fra Islam og Kristendommen med Sondre Bratland og Javed Bashir. ”Transatlantic Non-Stop” føyer seg inn i samme tankegang, selv om det denne gang er den vitale, musikalske leken på tvers av kulturene som er fokus og ikke de religiøse tekstene.